İster normal iletişim olsun ister dijitalde iletişim. Her zaman her yerde kurduğumuz iletişim doğru olmayabilir.
Gelin ne demek istediğime birlikte bakalım.
Şayet kuralına göre dövüşmüyorsanız, bu ring size muhakkak bir gün dar gelecektir! Benden söylemesi.
Gerek günlük yaşamımızda, gerekse kurumsal düzlemde doğru ve olabildiğince şeffaf bir iletişim süreci oluşturabilmek hayati derecede önem taşır. Eğer karşımızdaki markanın güvenini kazanmak ve sonraki adımlara geçebilmek istiyorsak! ( Gerçekten size en derin tecrübelerime dayalı bunu söylüyorum)
Günlük yaşamımızda da öyle değil mi? Net olmayan insanlara karşı güvenimiz kaybolur ve ilişkimizin düzeyini sorgulamaya başlarız…
Asıl konumuza dönersek! Şayet bireysel veya kurumsal düzlemde kaçacak, “U” dönüşü yapılabilecek, gölgede kalması istenen noktalar yaratılmak isteniyorsa o zaman iletişim süreci bildiğimiz model akışını, şeffaflığını ve en önemlisi güvenilir olma yönünü kaybeder.
Biz buna örtülü iletişim deriz…
Kaynak belli, alıcı net.
Ancak mesajlar belli belirsiz kodlanmıştır. Aynı konuda farklı ve birbiriyle örtüşmeyen, tutarsız mesajlar vardır. Bu durumda bu mesajları alıcıyı doğru bir sonuca yönlendirmeyecektir ve geri bildirimleri de sağlıksız olacaktır.
Farazi olarak; çok sayıda çalışanın yer aldığı bir fabrikadaki iç iletişim süreci üzerinden düşünmeye çalışalım.
Şirket için kârlı geçen bir yıldır, büyümeye dönük yeni yatırımlar, makine ve ekipman alımları vardır. Bu konuda çeşitli yayınların ekonomi sayfalarında, internette o kurumla ilgili haberler yer alır. Öte yanda ise çalışanlar cephesinde çalışma şartlarının iyileştirilmesi ve zam oranlarıyla ilgili sesler yükselmektedir. Bu sesler artık duyulur bir düzeye de ulaşmıştır. Yönetime bir şekilde ulaşan bu seslere şirket yönetiminden gelen bildirimler ne kadar belirsiz ifadeler taşıyorsa, bir söylenen ile diğeri birbirini tutmuyorsa ve sorular cevapsız bırakılıyorsa… Uzayıp giden bu kovalamacanın açtığı kapının ardından görünen; molalarda, yemek aralarında kümelenmiş insan gruplarındaki artış, çalışan verimsizliği, ürünlerle ilgili şikâyet sayısının artışı ve işlerin tamamlanma süresinin uzaması ve hatta belki de grup içinde iş arayanların sayısının çoğalması olacaktır.
Uzun lafın kısası makbuldür.
İç iletişim, marka ve son tüketici iletişimi yani her türlü iletişimimizi örtülü biçimde değil, şeffaf ve güvenilir bir biçimde sürdürmek çok önemli. Aynı zamanda çalışanlar açısından olduğu kadar işletmeler için de kestirilebilir sonuçlar ortaya koyacaktır.
Comentarios