Uzun zamandır “Kadın Girişimcilere” destek projesi üzerinde çalışıyordum ve bir bölümünü hayata geçirebildim. Diğer bir bölümü ise bir aksilik olmazsa inşallah önümüzdeki ay hayata geçireceğiz.
Benim için Kadın Girişimcilerimize destek olmak büyük bir mutluluk. Başarılı kadınlar geleceğimizi inşaa ediyor.
Hazır girişimci demişken ben de bu haftaki yazımda yeni girişimcilerimize içeriklerine destek olacak iki programın karşılaştırmasını yaparak önerilerimi paylaşacağım.
Yine her zamanki gibi yorumumu sona saklıyorum :)
Haydi o zaman konumuza başlayalım.
Evet bu hafta ki karşılaşmamız: Canva vs. Photoshop
Seyirciler toplanıp kükrerken mikrofon tavandan aşağı iner ve müsabakanın konuşmasına başlar:
"Mavi köşede, çok yönlü sürükle ve bırak grafik tasarım ağır siklet Canva var. Aylık 15 Milyon aktif kullanıcısı ile, yeni başlayanlar için grafik tasarım araçları arasında yenilmez şampiyon. Ve kırmızı köşede, Photoshop. Dünyanın en büyük grafik tasarım ajanslarından bazıları Photoshop kullanıyor ve yazılım hemen hemen endüstri standardı.“
Baya iyi bir dövüş olacak gibi görünüyor. Ne dersiniz? :))
Hakem her iki boksörü de ortaya çekerken, zil çalar ve dövüş başlar!
Ama bir dakika, burada duralım.
Yani, belki bunu yetişkinler gibi çözebiliriz! Sonuçta, kavga sadece ertesi sabah siyah gözlere ve baş ağrısına neden olur. :))))
Hadi bir deneyelim o zaman.
Tur: Canva vs. Photoshop ile Neler Yapabilirim?
Canva ile ne yapabilirim?
Canva, göz alıcı grafik tasarımlar ve görseller oluşturmak için basit ve kullanımı kolay bir çözüm sunan ücretsiz bir online grafik tasarım aracıdır.
Peki ne tür tasarımlar yaratabiliriz?
Pek çok farklı kullanım durumu vardır, ancak en popüler olanlarını sizin için hazırladım:
Sosyal medya grafikleri
e-Kitap kapakları
YouTube video sanatı
Restoran Menüleri
Kartvizitler
Blog başlıkları
Etkinlik Davetiyeleri
Ayrıca Canva'da çok çeşitli hazır şablonlar arasından seçim yapabilir ve markanıza en uygun görseller, çizimler ve simgeler gibi grafik tasarım içeriklerini seçebilirsiniz.
Ancak dahası da var: Canva'yı kullanmaya başlamak için bir tasarım derecesine ihtiyacınız yok. Canva, kreatif değilseniz bile sizi kreatifmişsiniz gibi yansıtabiliyor. :)
Şimdi de Photoshop ile neler yapabileceğimize bir göz atalım?
İlk olarak, Canva'nın yapabileceği her şeyi ve daha fazlasını Photoshop ile yapabilirsiniz. Ek olarak, dünyanın her yerinden tasarımcılar Photoshop kullanarak şunları yaratıyor:
Mockup'lar
El ilanları
Banner Reklamlar
Rozetler
İnfo grafikler
Stil Kılavuzları
Web Sitesi Afişleri
Logolar
Kartpostallar
Bülten tasarımı
Ayrıca Canva'nın size yardımcı olamayacağı bir şey de fotoğraf manipülasyonudur. İnanılmaz büyük bir ihtiyaçtır.
Web siteniz ve pazarlama içerikleriniz söz konusu olduğunda fotoğraf düzenleme çok önemlidir.
İnsanlar Photoshop'u seçiyor çünkü tasarımcıların düzenleme, rötuş yapmak, oluşturma ve çizim yapmalarına izin veren ve aklınıza gelebilecek her özelliğe bu yazılım sahip.
Örneğin, Canva'nın yapamayacağı Photoshop'un yapabileceği birkaç şey şunlardır:
Maskeleme
Temel Katman Ayarları
Katman Stilleri
Karıştırma Modları
Benzersiz filtreler veya efektler
Toplu İşleme
Hareketler
... ve bu sadece birkaçı.
Ancak yine de şu soruyu sormam gerekiyor: Tüm bu özelliklere ihtiyacınız var mı?
Nihayetinde, sadece işlerinizi halletmek ve iyi görünen pazarlama içeriği yaratmak istiyorsunuz, değil mi?
Haydi birinci turu bitirelim, olur mu?
Kazanan -> Photoshop
Bu ilk tur zor bir turdu, ancak Photoshop ile çok daha fazlasını yapabileceğiniz ve çok daha profesyonel özelliklere sahip olduğu gerçeğiyle Photoshop burada kazanıyor.
Her iki tasarım aracı da hem girişimciler hem de yeni başlayanlar için harikadır. Bu sadece beklentilerinize bağlıdır.
2. Tur: Kullanım Kolaylığı - Canva vs. Photoshop
Canva'nın kullanımı kolay mı?
Microsoft Paint'i hatırlıyorsanız, bu çok kolaydı, değil mi? Canva daha da kolay.
Canva ile çok sayıda şablondan birini seçebilir, renkleri, görünümü ve görüntüleri özelleştirebilir ve ardından öğeleri tuvalinize sürükleyip bırakabilirsiniz.
Hayatında hiç bir tasarım programı kullanmamış biri bile muhtemelen Canva’yı kısa bir süre içinde anlayabilir.
Canva'daki her şey sürükle ve bırak işlemidir. Metin ve diğer tüm grafik tasarım araçlarındaki kutular gibi düzenlenebilir.
Peki ya Photoshop - Photoshop'u öğrenmek zor mu?
Photoshop, Illustrator veya InDesign gibi profesyonel grafik tasarım programları için öğrenme eğrisi abartılı olabilir.
Bunun gibi tasarım araçlarını kullanmak, genellikle bir sineği ezmek için balyoz kullanmak gibi gelebilir.
Her şey gibi, temel bilgileri öğrendikten ve düzenli olarak pratik yaptıktan sonra, daha verimli olacak ve daha çok iş yapacaksın.
Peki bu turu sizce kim kazanır?
Kazanan -> Canva
2. turda Canva açık ara kazanır. Web tabanlı platformun kullanımı kolay ve öğrenmesi hızlıdır. Her işlevi öğrenmek için aylar harcamanıza gerek yok. Olumsuz tarafı, tam esnekliğe sahip olmayabilirsiniz, ancak kullanım kolaylığı açısından Canva kazanır.
3. Tur: Tasarımların Benzersizliği - Canva vs. Photoshop
Canva tasarımları ne kadar özgün?
Güzel soru ve cevap - duruma göre değişir. Canva'nın şablonlarını ve önceden hazırlanmış tasarımları ne kadar kişi online kullanırsa şablonlar o kadar çok tanınır.
Ek olarak, Canva gibi online hizmetler şablonlarıyla biraz tekrarlanıyor ve herkes aynı tasarım setini veya şablonu tekrar tekrar kullanıyorsa, bu berbat bir durum haline dönüşüyor.
Peki Photoshop tasarımları ne kadar özgün?
Adobe Photoshop, benzersiz, çekici tasarımların oluşturulmasına yardımcı olan çok çeşitli araçlar sunan bir programdır. Ayrıca Adobe sürekli olarak tasarımcının yaratıcı yeteneklerini geliştiren ve yaratıcı kaslarını en iyi şekilde esnetmelerine yardımcı olan yeni araçlar ve özellikler ekler.
Ek olarak, Photoshop sıradan görüntüler çekmenize izin vermez ve çarpıcı görünmelerini sağlamanıza olanak tanır.
Burada kazanan bence ortada.
Kazanan -> Photoshop
Eski püskü görünümlü resimler yayınlama özgürlüğünü alıp marka olarak itibarınızı riske atamazsınız.
Photoshop, tasarımcıların çok daha benzersiz tasarımlar oluşturmasına ve sıkıcı görünümlü grafikleri muhteşem olanlara dönüştürmeniz için size çok sayıda araç sunmasına olanak tanır.
Aracın esnekliği, kalabalığın arasından sıyrılan tasarımlar oluşturmanıza olanak tanır ve bu başlı başına büyük bir avantajdır.
4. Tur: Fiyatlandırma ve Maliyet - Canva vs. Photoshop
Bu çok basit olacak.
Canva'yı kullanmanın maliyeti nedir?
Canva, sınırlı özellikler ve ücretsiz şablonlar, logolar, yazı tipleri, fotoğraflar ve grafikler içeren ücretsiz bir platforma sahiptir. Kullandıkça öde esasına göre premium grafikler satın alabilirsiniz.
Premium platformu da oldukça basittir ve aylık ve yıllık ücretler sunarlar. Aylık ücret, kullanıcı başına aylık 12,95 dolardır. Yıllık ücreti ekip üyesi başına aylık 9,95 dolardır.
Peki Photoshop ne kadar?
Bireysel bir kullanıcı için (ve çoğu küçük işletme sahibi ve yeni başlayanlar bu kategoriye girer) için en iyi abonelik değeri Creative Cloud Fotoğrafçılık platformudur. Buna Photoshop ve Lightroom dahil olmak üzere aylık 9,99 dolardır.
Kazanan -> Berabere
Photoshop daha ucuz bir seçenek gibi görünüyor, özellikle de özellikler ve işlevler açısından herhangi bir sınırlama olmadığını düşünüyorsanız. Ancak yine de Canva'nın Photoshop'un sahip olmadığı ücretsiz bir planı var. Bu nedenle, bu tur da berabere kalıyorlar. ;)
Şimdi toparlayacak olursak hangisini kullanmanız sizin avantajınıza? Canva mı Photoshop mu?
Maç sonucuna bakacak olursak Photoshop için 3: 2 skor ile maçı alıyor. Baya yakın bir skor oldu.
Canva, kullanım kolaylığı ve çok hızlı bir şekilde düzgün görünen grafikler oluşturma konusunda çok yüksek puan aldı. Ama yine de, bir milyon kişiye yakın aynı tasarımları kullanmanız, markanız için kötü bir itibar. Bununla markanızın itibarını riske atıyorsunuz.
Photoshop'un öğrenmesi biraz daha uzun ve ustalaşması yıllar alabilir. Ancak, yaratıcı içerikleri yani aklınıza gelen her şeyi tam anlamıyla tasarlayabilirsiniz.
Her iki çözüm de bir insanın tasarım hazırlamasına yardımcı oluyor. Ancak ne kadar kolay olursa olsun kreatif ve özgün tasarım oluşturmak için grafik tasarımın temellerini anlamanız/ öğrenmeniz gerekir.
Aslında demek istediğim şey şu. Yeni bir girişimciyseniz ve pazarlama için sayfanızda içerik paylaşmanız gerektiğinden ilk aşama da Canva’yı kullanabilirsiniz ama mümkün oldukça sabit şablonların dışına çıkmaya çalışın derim. Bu süreçte ama kendinizi grafik tasarım ve kreatif içerik ile ilgili geliştirmenizi öneririm.
Herhangi bir sorunuz olursa bana kolaylıkla instagram hesabımdan ulaşabilirsiniz.
@cansuyalcinkaya
Son olarak ne diyorduk.
Sağlıkla kalın ve dijital dünya’yı yakından takip etmeye devam. :)
Comments